stilte voor de storm

Vandaag ben ik hier alweer een week en ondanks dat we in een klein Arctisch dorpje zitten, vliegt de tijd! Het experiment is nog steeds in voorbereiding, maar het gaat voorspoedig en er zijn gelukkig nog geen grote problemen. Maandag zijn de mesocosms in het water gegaan, dat was erg indrukwekkend om te zien. Vanaf het Greenpeace schip de Esperanza werden ze te water gelaten en daar konden we meekijken. Het IFM Geomar team trok ze vervolgens naar de eerder aangelegde frames om ze daar in groepjes van 3 te bevestigen. Daarna hadden ze wat tijd nodig om helemaal goed uit te zakken en nadat alles goed bleek te zijn, zijn ze gisteren dichtgemaakt!

Ondertussen waren wij druk bezig met alle voorbereidingen, zodat we zo goed mogelijk klaar zijn als het experiment startm de stilte voor de storm! Gisteren mochten we proefmonsteren en hebben we ook gezien hoe we uit de mesocosms moeten monsteren. Dat wordt behoorlijk zwaar en pittig, omdat de mesocosms aan de bovenkant een hoge rand hebben. Daardoor moet je vanaf zodiacs boven je uit water uit de mesocosms halen, met high tech bemonsteringapparatuur. Het was die dag windstil maar met wind en hoge golven, kan het lastig zijn. Gelukkig ben ik al sterk 😉 en anders word ik het wel hier! Ondertussen zijn we ook druk bezig een goed bemonsteringsprogramma te maken, zodat iedereen de hoeveelheid water krijgt die hij nodig heeft.  Dat is nog best lastig, omdat het water heel helder is en er weinig organismen in groeien. Om goed te kunnen meten, heb ik in ieder geval best veel organismen nodig! Om te kunnen monsteren moet je een overlevings pak aan, die niet heel comfortabel zijn, zie foto :). Morgen gaan we het hele bemonsteringsprogramma draaien ter oefening!

Ik heb nu ook al een paar keer de poolvos gezien en ook loopt er hier een rendier rond. Verder is het ook gezellig en ontstaat er al een echt teamgevoel! Tot de volgende blog, groetjes  en ook namens de andere Nederlandse collega’s :).

 

Advertisements

One Response

  1. Hey Poolhaasje, wij vinden dat je er heerlijk uit ziet in je poolpak, ORANJE BOVEN!! We zijn benieuwd naar het verloop van je onderzoek en lezen vol spanning mee. Heel veel succes en vooral plezier in het hoge noorden. Wij zouden ook nog graag een foto zien van jouw tijdens de shotgun training!!! Heel veel liefs vanuit Duitsland!!!! Sas en Chris

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: