het experiment loopt!!

Het is alweer een tijdje geleden sinds de laatste blog en dat komt omdat het experiment goed loopt en we daar dus zo druk mee zijn :). Vorige week zondag (6 juni) is er begonnen met het toevoegen van CO2 aan de mesocosms. Dit gebeurt door zeewater te doorborrelen met puur CO2 en vervolgens dit CO2 verzadigde water in de mesocosms te voegen. Voor mesocosms met hoge CO2 concentraties, bijvoorbeeld die voorspeld voor het einde van de eeuw, werd CO2 over meerdere dagen toegevoegd totdat de gewenste levels bereikt waren. Vanaf zondag zijn we ook  dagelijks monsters aan het halen uit de mesocosms. ‘s Ochtends gaan we in teams naar de mesocosms waar we dan water uit de mesocosms halen met mooie diepte-geintegreerde bemonsteringapparatuur (zie foto), hiermee monsteren we automatisch over een diepte van 0-12 meter! Voor de lunch zijn we weer terug en na de lunch gaan we het gemonsterde water verwerken voor onze analyses. Sommigen kunnen hier direct meten (zoals de CO2 levels), terwijl anderen zoals ik, het water in potjes stoppen en op filters verzamelen om het vervolgens thuis te analyseren.  De veiligheid tijdens het monsteren is erg belangrijk, er moeten altijd geweren, radio’s en luchtpistolen meegenomen worden en er is altijd een “wachtman” met logboek op land, die bijhoudt waar de mensen zijn. Het heeft wel wat van een actiefilm om zo over de radio te communiceren en daarom vind het ik het best leuk om “wachtvrouw” te zijn, wat ik vaak ‘s avonds ben. Het gevaar voor ijsberen is trouwens ook de reden dat geen van de huizen hier op slot is, zo kun je altijd naar binnen vluchten. Het monsteren van de mesocosms is best leuk met mooi weer (zoals op de foto), maar een stuk minder met golven en het is ook best pittig. Gelukkig zijn we met genoeg mensen, zodat niet iedereen iedere dag hoeft. De minst populaire shift is de zondagochtend shift, want op zaterdagavond is de bar hier open!

Verder hebben we ook de 24 uurs ijswacht, waarbij we in shifts op ijsbergen moeten letten en er mensen met een radio naast hun bed slapen, voor het geval er ijsbergen te dicht bij de mesocosms komen. De ijsbergen zijn het grootste gevaar voor het verliezen van mesocosms en met boten kunnen we ze proberen weg te duwen. Tot nu toe is dat pas een keer nodig geweest, maar misschien komt er meer als de gletsjers straks gaan smelten.

Met alle werk zijn we pas ‘s avonds laat klaar, dus erg veel tijd voor andere dingen blijft er niet over. Maar ik probeer wel de Nederlandse wedstrijden van het WK te volgen :). Het wordt hier ondertussen steeds groener en er komen steeds meer vogels om hier te broeden. De vossen die onder het Nederlands station zijn ook actief en soms lijkt het net een waakhond, zoals hij hier op de foto voor het huis zit.

Vandaag hebben we onze eerste dag vrij gekregen, een goede reden om er op uit te trekken. Ik en een aantal anderen zijn naar de overkant gegaan, naar een verlaten mijndorpje. Hier werd ooit marmer gehouwen, maar dit marmer barste zodra het bij normale temperaturen kwam, dus dat was het einde van de marmeractiviteiten.  De omgeving is bar, maar mooi.

Morgen gaan we weer verder met monsteren! Tot de volgende blog, groetjes Anna

Advertisements

One Response

  1. Hoi Anna,

    Ziet er allemaal erg leuk en mooi uit. We houden ons aanbevolen voor als jullie nog iemand zoeken. Veel sterkte en plezier daar.

    Groeten Paul en Daphne.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: