Veel werk, maar ook leuke dingen!!

zooplankton

 Hier eindelijk een nieuwe blog vanuit NY Alesund. De laatste is alweer een paar weken terug en ondertussen is er best wat gebeurd. Het experiment loopt nog steeds, al nadert het einde nu snel. Woensdag is onze laatste monsterdag en daarna wordt het tijd om in te pakken en op te ruimen! Twee weken geleden hebben we voedingsstoffen aan de mesocosms toegevoegd. Hiermee hebben we de groei van algen gestimuleerd, wat dan weer voor toename van andere organismen kan zorgen. Naast de gewone monsters, neem ik wekelijks ook monsters van het zooplankton, de dieren van het plankton voedselweb. Dit doe je met een speciaal net. Op de foto zie je de meest voorkomende groepen hier in het water: de grote is een roeipootkreeft en de kleinere diertjes zijn cirripedia larven, een groep waar ook de zeepokken tot behoren. 

En zeker niet onbelangrijk, we doen ook leuke dingen naast het werk ;)! Zo zijn we op een avond naar de grote gletsjer gevaren, degene waar ons ijsgevaar vanaf komt. Je hoort hem rommelen en hij is enorm, indrukwekkend en prachtig! 

gletsjer

 Ook hebben we hier midzomernacht feest gevierd. Het thema was “upside down”, dus wij waren als pinguins verkleed. Er was een barbecue op het strand, een nachtduik, een vreugdevuur, drank en muziek! Het blijft apart om ‘s nachts in de zon te staan dansen :). 

midzomernachtfeest

Verder zijn we nog een avond gaan kayaken op zee naar een hut, waar we de nacht hebben doorgebracht. De wildernis en daarbij horende stilte is echt indrukwekkend. De poolvos familie heeft ondertussen puppies, die zijn erg schattig, zie foto.  Hierdoor is ons huis een touristische attractie geworden.  Er is nu een lijntje voor ons huis gespannen om de grote groepen toeristen tegen te houden en ze zo wat rust te gunnen! 

poolvos puppies

Natuurlijk kunnen we na het werk ook nog wel eens een biertje drinken en wat ontspannen, bijvoorbeeld op onze eigen “palm beach hut”.

Het lijkt nu alsof het hier altijd mooi weer is, maar dat is het jammer genoeg meestal niet!
Tot de volgende blog of tot thuis!
Groetjes Anna
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: